Clipon, zeetrek-hotspot op nog geen 4 uur rijden van NL
John van der Woude  -  www.jvanderw.nl 

De Clipon bij Duinkerken onlangs weer eens bezocht, en genoten van de op korte afstand langstrekkende en jagende Kleine Jagers. Opnieuw geen Nederlandse vogelaars gezien daar, en misschien is deze zeetrek-hotspot (op zo korte afstand van Nederland) nog onvoldoende bekend hier. Even een impressie: volgens trektellen.nl werden op 7 sep. j.l. bij de Clipon (van 07.00 tot 20.00 uur, bij wind 3-5 uit N/NNO) o.a. 161 Kleine, 73 Grote, 6 Middelste en 4 Kleinste Jagers gezien.

De Clipon is een enorme pier aan de Westkant van Duinkerken (Dunkerque). Dit is al bijna in het Nauw van Calais, en de kustlijn loopt er vrijwel West-Oost (WZW-ONO). Het laatste stuk van de pier loopt parallel aan de kust. Bij wind uit de Noordhoek passeren in nazomer en najaar veel zeevogels dicht langs dit stuk van de pier.

Vanuit Midden-Nederland is de Clipon in nog geen vier uur autorijden te bereiken. Neem de snelweg naar Antwerpen en houdt daar op de Ring richting Gent aan, en daarna richting Oostende. Ruim voor Oostende splitst de snelweg en houdt hier richting Veurne/Calais aan. Vervolgens moet je van de vele afslagen bij Dunkerque nr. 25 (25a) hebben, richting Grande Synthe/Centre commercial. Onderaan de afslag rechtsaf (= richting Centre commercial) en daarna op de tweede rotonde linksaf, richting Loon-Plage. Na een paar km rechtsaf richting Mardyck. Deze weg voert kilometerslang door een soort Maasvlakte-landschap. Negeer alle zijwegen tot je op een T-splitsing uitkomt direct na een brug+sluis. Hier linksaf en negeer het verbodsbord (verkeersbord met rode rand) zoals alle recreanten, vissers, jagers en vogelaars doen. Na enkele kilometers (met links een kanaal en rechts de lage zeereep) de eerste weg naar rechts nemen (richting Jetée du Clipon). Dit is eerst een zeer slechte weg maar goed te doen met een gewone auto. Rijd deze weg helemaal af (negeer svp de jagers halverwege en passeer de vissers voorzichtig) tot aan het eind van de pier, bij een vuurtorentje. Keer hier om en parkeer de auto langs de muur ca. 100 meter terug want daar is het uitzicht over zee beter (lagere betonblokken).

Op de terugweg naar de snelweg kan het de moeite zijn dat grote centre commercial aan te doen, voor a. de enorme supermarkt Auchan (inclusief pizzeria) en b. de autowasplaats (vlak naast de eerste rotonde van de heenweg) waar je het eventuele zout weer van de auto af kunt spuiten (rincage, 1 euro).

En dan is er natuurlijk ook nog de Cap Gris Nez, de kaap op het smalste deel van het Nauw van Calais. Bij Westenwinden is het hier denk ik beter dan op de Clipon, maar je zit er alleen al door de hoogte verder van de zeevogels af. Vervolg de snelweg vanaf Duinkerken tot ca. 20 km voorbij Calais, neem de afslag Audinghen, passeer dit dorp na 7 km en dan is het nog 3 km naar de Cap. Neem vanaf de parkeerplaats voor personenauto’s het linkerpad en zoek op de klifhelling een beschutte plek.

In de agglomeraties van Calais en Dunkerque is veel betaalbaar onderdak te vinden, zie bijvoorbeeld www.accorhotels.com (Etap etc.). Een goede camping met ruime plaatsen en een weids uitzicht is Les Erables (open tot 1 november) bij het dorpje Escalles, achter de Cap Blanc Nez.

Voor meer info over de Clipon zie www.leclipon.com. Er zijn natuurlijk, zoals op alle zeetrekposten, ook saaie dagen. Om in te schatten welke vogelsoorten je bij welke windrichting en windkracht in welke periode kunt verwachten langs de Clipon, is bestudering van www.trektellen.nl nodig (kies Frankrijk en dan Le Clipon cq. Cap Gris Nez, en gebruik het uitklapvenster voor de maanden en jaren).
Uiteraard zal het, net als op de pier van IJmuiden, niet verantwoord zijn om bij erg harde wind de pier op te gaan.